شروع نقاشی کودکان
آموزش نقاشی به کودکان را از چه سنی باید شروع کنيم؟
سن شروع آموزش نقاشی به کودکان به طور معمول 4 سالگی است، چون کودکان قبل از این سن یعنی حدوداً از سن دو سالگی خط خطی کردن را شروع میکنند بعد با رشد جسمی و عاطفی کودکان و با شناختی که از محیط اطراف پیدا کرده شروع به کشیدن اشکالی ساده می کنند.البته بعضی از کودکان، امکان دارد به جای سن چهار سال زودتر وارد مرحله کشیدن شکل های ساده شوند و بعضی دیرتر این مرحله را شروع کنند. بنابراین لازم است مربیان محترم به این مورد مهم کاملا آشنایی داشته تا اشتباهی، در امر آموزش نقاشی به کودکان انجام ندهند. پس زمانی که کودکان توانستند شکل های ساده و به خصوص آدمک، خانه، خورشید و … را نقاشی کنند می توانند وارد مرحله آموزش شوند و مربیان در این زمان آموزش نقاشی را شروع کنند.
بهترین سن شروع نقاشی کودک
نقاشی کشیدن یکی از مهمترین بازیهای دوران کودکی است. کودکان زمانی که ازیک سالگی عبور میکنند به نقاشی کشیدن و رنگ ها علاقمند میشوند. هرچه سن بچهها بیشتر میشود، میزان علاقه آنها برای ارتباط با دنیای پیرامون خود نیز بیشتر میشود. نقاشی یکی از راههایی محسوب میشود که از طریق آن میتوانند تخیلات ذهنی و تصورات خود را به تصویر بکشند.
کودکان زیر 5 سال را مجبور به انجام کاری نکنید چون در این دوره کودکان نیاز به بازیگوشی دارند و اصلا در توان آنها نیست که به حرف کسی گوش بدهند. با خود اینگونه فکر کنید که نقاشی، فقط نوعی سرگرمی است که میتواند کودک را ساعت ها مشغول کند، اما بدانید تاثیرات نقاشی بر کودکان بیش از آن چیزی است که فکر میکنید.از 24 ماهگی میتوان آموزش رنگها را همراه بازی به کودکان شروع کرد زیرا کودک از لحاظ جسمی و روانی رشد میکند،ماهیچههایش قوی میشود و از نظر بینایی چشمانش توانایی دنبال کردن و هدایت دست به هر سمتی را که بخواهد، دارد.
از چه سنی به دست کودک مداد بدهیم؟
نقاشی کشیدن باعث رشد و پرورش خلاقیت کودکان میشود و ذوق هنری را در آنها ایجاد میکند. کودکان هرآنچه در ذهنشان تجسم میکنند را روی کاغذ میآورند. اگر سوالتان این است که «وسایل نقاشی برای کودک دو ساله چه بخریم؟» خرید مداد رنگی را به شما پیشنهاد میدهیم. مداد رنگی، یکی از مناسبترین و دردسترسترین وسایل نقاشی برای کودک 2 ساله خواهد بود. توصیه میشود مداد رنگی با مارک معتبر و مناسبی را خریداری کنید. معمولا کودکان اشیا را دهانشان میگذارند. مداد رنگی نیز بهدلیل کاربرد فراوانش، قطعا گزینهای محبوب برای در دهان گذاشتن محسوب میشود.
ما به شما پیشنهاد میکنیم مداد رنگی چوبی برای کودکان خریداری کنید تا خیالتان راحتتر باشد. کودکان با مداد رنگی رویاها و ذهنیاتشان را نقاشی میکشند؛ بنابراین به طرحهای کودکان توجه کنید. مداد رنگیها طرحها، رنگها و انواع مختلفی دارند و با قیمتهای مختلفی در بازار عرضه میشوند. درنظر داشته باشید که برای خرید وسایل نقاشی حتما فرزندتان را همراه خود ببرید تا براساس سلیقهاش وسایل نقاشی را انتخاب کند.
مهارت هایی که نقاشی به کودکان منتقل می کند
از فواید کلی نقاشی عبارتاند از: تمرین و تقویت مغز، بهبود بیان احساسات، کمک به ایجاد یک تجربه حسی، افزایش عزت نفس، بهبود مهارت تصمیمگیری و قدرت حل مسئله، کمک به کاهش استرس، افزایش قدرت کنترل، بهبود زبان گفتاری و مهارتهای کلامی و افزایش اعتماد به نفس کودک قابلیت آن را پیدا میکند که احساس درونی و تصورات خود را بروز دهد و دیگران را متوجه احساسات خود کند. ایجاد سرگرمی سالم و لذت بردن کودک از دیگر آثار هنر نقاشی است.
شناخت فضا و محیط زندگی از مهارت هایی است که کودک میتواند از طریق خوب دیدن و نقاشی کردن به آن دست پیدا کند. هنر نقاشی اگر با آموزش به کودک همراه باشد، یادگیری شکل، اندازه، الگوها و طرح ها را برای آن ها امکان پذیر میکند و تاثیر مثبتی در درک هرچه بهتر مفاهیم درسی در مدرسه دارد. نقاشی موجب تقویت ارتباط دست و چشمی کودکان و هماهنگی آنها میشود که در این سنین ، مهارت بسیار خوبی محسوب می شود. طبق تحقیقاتی که با استفاده از تصویر برداری از مغز و سنجش های رفتاری انجام شده ارتباط قوی بین نقاشی و بعضی از مهارت های شناختی خاص وجود دارد.
فرزند شما با نقاشی کشیدن یاد میگیرد که چگونه احساسات و عواطفی که دارد را بیان کند. نقاشی که کودکان میکشند آینهای از رفتارها و احساساتی است که در سر دارند و به آن فکر میکنند. پس او را محدود نکنید. آزادی عمل کامل را به کودک خود بدهید این کار باعث میشود که قدرت تصمیمگیری در فرزند شما افزایش یابد.
با نقاشی کردن، کودک حس بهتری نسبت به خود و کاری که انجام میدهد پیدا میکند. همین که به او اجازه داده میشود تا آزادانه احساسات و افکار خود را نقاشی کند و بعد درباره آنها با شما صحبت کند، بسیار به افزایش اعتماد به نفس کودکتان کمک میکند. و اگر در کنار این موضوع از نکات مثبت نقاشی او و مسیری که برای نقاشی طی کرده است، تعریف و او را تشویق کنید، تاثیر دوچندانی خواهد گذاشت.
چگونه با آموزش نقاشی به رشد ذهنی و خلاقیتی کودکان 4 تا 6 سال کمک کنیم؟
آموزش نقاشی به کودکان 4 تا 6 سال، مانند حرکت بر لبه تیغ است. اگر آموزش نقاشی کودک را درست انجام دهیم به رشد ذهنی، عاطفی و خلاقیتی کودک کمک کردهایم و اگر با تمرینهای از پیش مشخص شده و کپی کاری و نحوه کشیدن توسط مربی ادامه دهیم، کودکان بی انگیزه و کپی کار را تربیت کردهایم و به ذهن آن ها اجازه فعالیت و جستجو در موضوعات پیرامون را نداده ایم.
نقاشی می تواند بهترین روش برای رشد مغز کودکان باشد و لزوم آن تمرین های آزاد و متنوع و به کارگیری قوه تخیل و تفکر کودکان، در تمرین های نقاشی است. برای مثال وقتی ما چند خط عمودی، افقی، مورب و ساده را می کشیم و از کودکان می خواهیم آن را به یک شکل جدید تبدیل کنند، در واقع با این تمرین ساده باعث درگیری ذهن و دید کودکان برای خلق یک اثر جدید شده ایم و این تمرین و آموزش های مشابه آن ، باعث می شود تا کودک فکر کند که با هر یک از این خطوط داده شده چه شکلی را میتواند بکشد؟ و شما اشکال متنوع را به تعداد هنر جوهای خود می توانید ببینید، چون الگوی ثابتی توسط مربی به کودکان داده نشده است.
در صورتی که اگر معلم یک شکل را پای تخته بکشد و به کودکان بگوید از آن کپی برداری کنند، تمام بچه های کلاس مثل معلم نقاشی میکشند و دیگر کسی فکر نمی کند تا شکل جدیدی را خلق کند، به خاطر همین ما می گوییم کپی کاری بسیار خطرناک و آسیب رسان برای کودکان در زمینه نقاشی است. چون با کپی کردن همه نقاشی ها مثل هم می شود و تفاوت های فردی و درگیری ذهن کودک برای پرورش خلاقیت از بین می رود.
نترسیم تا لباس های کودکان رنگی شود
فضای کلاس نقاشی کودکان باید کاملاً متفاوت باشد، از والدین بخواهیم روپوش های مخصوص کلاس حتی اگر استفاده شده باشد یا کاورهای مخصوص نقاشی را برای کودکان تهیه کنند. کودکان باید با آرامش، در کلاس با رنگ های متنوع کار کنند. روی میز کار حتماً از سفره های مخصوص یکبار مصرف یا روزنامه پوشیده شود، تا آن ها راحت به کار خود ادامه دهند. رنگ های مایع مثل آب رنگ، گواش، اکرولیک، میتواند بهترین روش برای تخلیه روانی کودکان باشد. بنابراین لذت نقاشی کردن کودکان با رنگ های مایع را از آن ها نگیریم. به آن ها اجازه دهیم با قلم مو و رنگ احساسات درونی خود را بر روی صفحات کاغذ، مقوا، یا بوم منتقل کنند. البته نظارت معلم و صبوری او به رشد شناختی کودک توسط نقاشی بسیار کمک خواهد کرد.
چه ابزارهایی برای نقاشی کودکان 4 تا 6 سال مناسب است؟
در آموزش نقاشی کودکان 4 تا 6 سال، خودتان را محدود به ابزارهای معمولی نقاشی نکنید هر چه سن کودک کمتر باشد ابزار نرم مثل مداد شمعی، پاستل روغنی و گواش مناسب تر است. مداد رنگی از دسته ابزارهایی است که برای کودکان سن پایین مناسب نیست. بنابراین از آن برای آموزش نقاشی کودکان 4 تا 6 استفاده نکنید. ابزار نرم و شفاف و بدون سم برای کودکان در سنین پایین مناسب تر است. در ضمن وسایل دور ریز و ترکیب آن با نقاشی به نحوه نگرش کودکان بسیار کمک میکند.
چرا که یاد می گیرند با یک تکه روزنامه یا مجله یا پارچه اثر هنری خلق کنند. در ضمن قیجی کردن به رابطه بین چشم و دست و مغز کودک بسیار کمک کرده، یکی از روش های مناسب و عالی برای تمرکز است بنابراین مربیان محترم باید با خلاقیت و انتخاب ابزار در سطح متنوع به کودکان 4 تا 6 سال کمک کنند، تا هم کار در کلاس نقاشی شیرین شود و هم کودکان علاوه بر نقاشی کردن، دید درست، آرامش، تمرکز را تمرین کنند و از همه بهتر تخلیه روانی شده و در نتیجه همه این عوامل رشد مغر و پرورش خلاقیت آن ها را نیز در بر می گیرد.
چگونه در مورد نقاشیهای کودکان نظر دهیم یا ارزشیابی کنیم ؟
وقتی کودکان نقاشی می کشند، از آنها تقاضا کنیم در مورد نقاشی هایشان برای ما صحبت کنند. در نظر داشته باشید که کودکان هر شکلی را که نقاشی می کشند با هدف و مقصود خاصی انجام می دهند ،ما باید ما با انتقاد نکردن ونظر ندادن در مورد نقاشی های آنها کمک کنیم تا حرف هایشان را از طریق نقاشی راحت تر به ما بزنند .و باید خوب گوش کنیم و هر حرفی را که در مورد نقاشی خود می زنند تایید کرده تا به ما اعتماد کنند وبه نقاشی کردن خود ادامه دهند، تا پیشرفت کنند. البته این بدان معنی نیست که بر روی کار کودک نظارت نداشته باشیم ،ما میتوانیم در نقش هدایت کننده کنار کودکان باشیم
مثلاً اگر او خرگوش را کشید و برای ما می گوید این یک خرگوش است و شکل دیگری را در صفحه نکشیده است از او بپرسیم این خرگوش قشنگ تو در کجا زندگی می کند؟ مثلاً او جواب می دهد جنگل ،بعد بگوییم جنگل کجاست؟ او می گوید جنگل جاییست که درختان و حیوانات زیاد در آنجا وجود دارد. بعد از او بخواهیم خرگوش ها در جنگل نشان دهد. پس ما هم کنار او بودیم و هم با او ارتباط برقرار کردیم نقاشی اش را تایید کردیم و از نظر ذهنی او کمک کردیم تا خرگوش را در جنگل نشان دهد این کار هم برای کودک خوشایند است و هم ما به اهداف اموزشی خود رسیده ایم.پس باید دقت کنیم که نظر دادن در مورد مقاشی کودکان ،همان گوش دادن ،تایید کردن وکمک به ادامه نقاشی ودر نتیجه حس رضایت وارزشمندی واعتماد به نفس توسط کودک است.
تشویق به خلاقیت
تشویق کودکان به خلاقیت میتواند به رشد و توسعه شخصیت آنها کمک کند. این تشویق میتواند به شکلهای مختلف انجام شود:
1. تشویق به انتخاب موضوعات مورد علاقه: اجازه دهید کودکان موضوعاتی که دوست دارند را انتخاب کنند و در آنها خلاقیت خود را بیان کنند.
2. قدردانی از تلاشها: قدردانی و تشویق به تلاشها و تلاش برای انجام وظایف خلاقانه، میتواند اعتماد به نفس کودکان را افزایش دهد.
3. ارائه بازخورد سازنده: ارائه بازخورد سازنده و مثبت در مورد آثار خلاقانه کودکان، میتواند ایجاد انگیزه و شور و شوق بیشتر برای ادامه فعالیتهای خلاقانه کمک کند.
4. ارائه فرصتهای جدید: ارائه فرصتهایی برای کشف و انجام فعالیتهای جدید و خلاقانه میتواند علاقه کودکان به تجربه و آزمایش موارد جدید را تقویت کند.
5. ارائه فضای آزاد: فراهم کردن فضایی آزاد برای خلاقیت و ایدهپردازی بدون محدودیتها میتواند کودکان را ترغیب به بیان احساسات و افکار خود کند.
6. تشویق به حل مسائل: تشویق کودکان به حل مسائل به روشهای خلاقانه و نوآورانه میتواند ذهن آنها را برای پذیرش چالشهای جدید و پیچیده آماده کند.
تشویق به خلاقیت میتواند از جوانب مختلف شخصیتی و اجتماعی کودکان تا حد زیادی تحت تأثیر قرار دهد و به رشد و توسعه آنها کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید