معرفی هنر و انواع آن
هنر یکی از ادراک مهم در زندگی بشرب محسوب می شود که در کیفیت زندگیش نقش زیادی دارد و یکی از مهمترین و بارزترین خصوصیات بشر است. در واقع هیچ جامعه و فرهنگی را نمیتوان دید که در آن نشانههایی از آثار هنری و آفرینش آن وجود نداشته باشد. معرفی هنر به طور کلی شامل ریشهها و شاخههای مختلف و متنوعی می شود که هرکدام از آنها تأثیرات خاص خود را بر روح انسان به جای میگذارد. برای آشنایی بیشتر با انواع هنر تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
هنر چیست؟
به طور کلی یک مجموعه بسیار وسیع از فرایندها و آثاری است که توسط انسان شکل میگیرد. این مجموعه مهم شامل انواع زیادی شاخه میشود که هرکدام از آنها بر روی عواطف، احساسات، روحیه و هوش انسان موثرند . به عبارتی هنر یعنی خلق کردن زیبایی. از مهمترین آن میتوان به هنرهای نمایشی نظیر تئاتر، سینما، نمایش، رقص و … اشاره کرد. هنرهای تجسمی که شامل نقاشی، عکاسی، طراحی، مجسمهسازی و … است. همچنین مواردی نظیر موسیقی، ساز، معماری، صنایع دستی، ادبیات و … نیز اشاره کرد..
کلمه هنر در فارسی
در زبان سانسکریت این کلمه ترکیبی از 2 عبارت “سو” و “نر یا نره” است. در اینجا سو به معنای نیک و نر یا نره به معنای مرد و زن است. این کلمه در زبان اوستایی دچار تغییراتی شد و در پی این تغییرات حرف “س” جای خود را به حرف “ه” داد. به این ترتیب واژه هون شکل گرفته است. اما با گذشت زمان در زمان پهلوی این واژه شکل عامیانهتری به خود گرفت و به واژه امروزی تبدیل شد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با برخی از هنرهای موجود آشنا شوید.
معرفی انواع هنر
تا اینجای کار شما با معنی و مفهوم هنر آشنا شدید. تعریف هنر از دیدگاه بزرگان را مشاهده کردید و البته از لحاظ دانشگاه و آکادمیک و حتی ویکی پدیا هم جمله هنر چیست را درک کردید. هر چند در نهایت به این نتیجه رسیدید که یک تعریف جامع و دقیق از هنر چیست و هنرمند کیست وجود ندارد. شما باید در نهایت برداشت شخصی خودتان از هنر را داشته باشید. در ادامه ما به انواع هنر یا مهمترین انواع هنرها اشاره ای می کنیم تا با هفت هنر اصلی که در دنیا مشهور هستند آشنا شویم.
معرفی هنر اول : موسیقی
اولین هنر موسیقی است. هنری که روح و روانتان را به آن می بازید. از قدیم وزیدن باد در میان شاخه های درختان و نیزارها صداهایی تولید می کرد که انسان را به این فکر فرو برد که خودش هم می تواند با استفاده از نی صدا تولید کند. این سر منشاء اصلی طراحی یک آلت موسیقی و به وجود آمدن هنری شنیداری به نام موسیقی بود.
هنر موسیقی طبق اسناد تاریخی و باستانی در اولین تمدن های بشری هم وجود داشته است. قدمت این هنر به قدمت تاریخ تمدن انسان است. موسیقی هنر ترکیب کردن صدا و سکوت ، زیر و بم ، کلام و ریستم است و به صورت ویژه ای با احساسات درونی انسان ارتباط دارد. خوانندگی ، آهنگ سازی ، نوازندگی از جمله زیر مجموعه های هنر موسیقی هستند.
معرفی هنر دوم : حرکات نمایشی
هنر دوم حرکات نمایشی است. دقت کنید که حرکات نمایشی با هنرهای نمایشی متفاوت هستند که در ادامه توضیح می دهیم. حرکات نمایشی شامل انواع رقص ، شعبده بازی ، تردستی ، آواز خووانی ، نمایش های سیرک ( بندبازی ، معرکه گیری ، کار کردن با حیوانات و نمایش های پهلوانی ) و هنرهایی از این گونه می باشد که مستقیما با بدن انسان مرتبط است .
شروع این هنر از ابتدای قرن ششم میلادی می باشد. قبلا به نوعی هنر تاتر هم معروف بود که توسط گلادیاتورها انجام می شد اما امروزه تقریبا از هنرهای نمایشی ، حرکات نمایشی را جدا کرده اند. اگر دقت کنید حرکات نمایشی ، هنرهای نمایشی و هنر سینما همپوشانی های زیادی در تعریف هنر چیست ایجاد می کنند.
معرفی هنر سوم : هنرهای ترسیمی ( دیداری یا بصری )
هنر سوم ، هنری دو بعدی است. هنرهای تجسمی از جمله هنرهایی هستند که مشخصا با حس بینایی افراد ارتباط میگیرند.از جمله مهمترین هنرهای ترسیمی می توانیم به خوشنویسی ، نقاشی ، طراحی ، مجسمه سازی ، عکاسی ، گرافیک ، طراحی دکوراسیون ، طراحی صنعتی ، معماری و طراحی داخلی و حتی هنرهای مشتق شده از اینها نیز اشاره کنیم . این نوع هنرها بر روی تابلو ، دیوار و فضا خلق می شوند.
آشنایی با هنر نقاشی
نقاشی در واقع هنر به کار بردن و استفاده از رنگهای مختلف بر روی یک کاغذ یا بوم و یا سایر سطحها است. این کار توسط یک نقاش یا فردی نقاشی میکند صورت میگیرد. به عبارت دیگر به شخصی که عمل نقاشی کردن را انجام میدهد نقاش گویند. برای انجام نقاشی موارد زیر لازم است:
- داشتن ذوق هنری
- داشتن ذهنی خلاق و ایدهپرداز
- داشتن نگاه و دید عمیق هنری و نگاهی موشکافانه به محیط اطراف
- شناخت و درک رنگها و توانایی تشخیص آنها از یکدیگر
- آشنایی با سبکهای نقاشی و همچنین ابزار نقاشی
- علاقهمند به انجام کارهای فردی
- آشنایی نسبتاً کامل با هنرهای تجسمی
معرفی هنر چهارم : هنرهای تجسمی
هنر تجسمی نیز از انواع هنرهایی است که به عنوان هنرهای بصری ( دیداری ) نیز از آن یاد می شود. هنرهایی که بر اساس هنرهای تجسمی هستند بیشتر شناخته شده هستند و از آن جمله می توانیم به نقاشی ، مجسمه سازی ، طراحی محصول ، چاپ دستی ، عکاسی ، گرافیک ، طراحی صنعتی ، طراحی سرامیک ، صنایع دستی ( با هنر سنتی فرق دارد ) ، فیلمسازی ، معماری و طراحی داخلی اشاره کرد.
همانطور که متوجه شدید برخی از هنرها در زیر مجموعه چند هنر می توانند قرار بگیرند و این کاملا طبیعی است. هنرهای تجسمی شامل گروه دیگری از هنر با عنوان هنرهای کاربردی هم می شوند که به طراحی مد ، طراحی گرافیک ، طراحی داخلی و هنرهای تزئینی اشاره دارد.
معرفی هنر پنجم : هنر ادبیات
هنر ادبیات یا هنر ادب را می توان معرف فرهنگ ، آداب و رسوم ، تفکرات ، آرمان ها و عقاید یک جامعه دانست. بد نیست ابتدا تعریفی از ادبیات داشته باشیم . ادبیات عبارت است از سخنانی که از حد سخنان عادی و عمومی برتر و والاتر بوده و مردم آن سخنان را در بین خود نقل و ضبط می کنند و از خواندن ، نوشتن آنها تحت تاثیر قرار گرفته و دگرگون می شوند و احساس غم ، شادی یا لذت می کنند.
معنی لغوی ادبیات در بین کارشناسان ادبی دنیا به عنوان دانش فرهنگی نیز عنوان می شود. از جمله هنرهای ادبی می توان به نویسندگی ، شاعری ، داستان سرایی ، سفرنامه نویسی ، فیلمنامه نویسی و سایر مشتقات آن اشاره کرد. بدون شکر فردوسی یکی از بهترین هنرمندان هنر ادبی دنیاست.
معرفی هنر ششم : هنرهای نمایشی
هنرهای نمایشی و حرکات نمایشی کمی همپوشانی دارند. در واقع هنرهای نمایشی شکلی از هنر است که هنرمند در آن با استفاده از فیزیک و بدن خود در وهله اول و در نهایت با استفاده از امکانات دیگری از جمله زبان بدن ، تکنیک های شنیداری و دیداری هنر خود را خلق می کند.هنر دوم یا همان حرکات نمایشی ( رقص و … ) و هنر ششم ( تئاتر و هنرهای نمایشی ) شباهت های بسیار زیادی با هم دارند اما در نهایت از هم تفکیک می شوند. از جمله هنرهای نمایشی می تواند به تئاتر ، اپرا ، اجرای عروسکی ، اجرای زنده ، داستان گویی ، تغزیه خوانی و … اشاره کرد.
معرفی هنر هفتم : هنر سینما
آخرین دسته بندی انواع هنر به هنر سینما اشاره می کند. کلمه سینما یا Cinema یک واژه یونانی است و هیچ ربطی به کلمه های ترکیبی فارسی عدد سی و نما ندارد. این کلمه یونانی به معنی حرکت است اما در اصطلاح سینما هنر و تکنیکی است که به وسیله آن یک سری تصاویر متحرک ( واقعی یا ساخته شده ) پیامی را به مخاطب خود که تماشاگر نام دارد انتقال می دهد.
هنر سینما تلفیقی از صنعت ، فن و تکنیک است. این روزها سینما و رسانه ابزاری قدرتمند برای دستیابی به اهداف کشورها به حساب می آیند. برای مثال سینمای هالیوود افکار عمومی دنیا را تحت تاثیر گذاشته و باعث ایجاد خرابکاری های زیادی در دنیا می شود از جمله محیط زیست که در ادامه پیشنهاد می کنم مقاله زیر را بخوانید.
هنر هشتم چیست؟
اگر اصل ماجرا را بخواهید ، ما چیزی به نام هنر هشتم بصورت رسمی نداریم و جزو دسته بندی انواع هنر قرار نمیگیرد. اما بصورت غیر رسمی کلمه هنر هشتم و حتی هنر نهم برای هنرهایی مثل هنر روابط عمومی ، هنر روزنامه نگاری ، هنر تبلیغات و رسانه ، هنر دوبله ، هنر انیمیشن و بازی های رایانه ای ، هنر آشپزی ، هنر کمیک استریپ ، به کار برده می شود.
به طور کلی معنای اصلی هنرمند در این است که اگر کسی هنری را به زیبایی خلق کند و برای خلق آن تمام ایدهها و خلاقیتها را از خود بروز داده باشد هنرمند است. همچنین لازم به ذکر است که بگوییم هنرمند یک لقب همیشگی نیست و در زمانی که فرد هنرمند دست از خلق آثار هنری بردارد دیگر هنرمند نخواهد بود؛ بنابراین با این تعاریف یک هنرمند تا زمانی هنرمند است که یک اثر هنری خلق کند حتی اگر تا آخر عمر خود اینگونه باشد هنرمند خواهد بود.
اما در مقابل اگر شخص هنرمندی زمانی از کار خود دست بکشد دیگر هنرمند به شمار نمیرود. به طور کلی اصطلاح هنرمند برای تمامی هنرها از جمله موسیقیدانان، نوازندگان، نقاشان و … به کار برده میشود اما معمولاً برای بازیگران تئاتر و سینما از واژه هنرپیشه استفاده میشود. واژه هنرپیشه با اینکه تفاوتهایی با واژه هنرمند دارد اما از لحاظ مفهوم نزدیک به هم هستند.
دیدگاهتان را بنویسید