نقاشان زن ایرانی

نقاشان زن ایرانی با ارتقا در این فضا و با ورود مدرنیته به ایران در زمان پهلوی هر روز به تعدادشان در دانشکدههای هنری و فضای آکادمیک افزوده شد و روند رشد اجتماعی زنان در عرصه هنر با تفکر روشنفکری توسط دانشجویان از فرنگ برگشته اوج گرفت.بعد از انقلاب اسلامی و ارتقاء جایگاه زنان، آنان دارای پایگاه مستقل و قدرتمندی در میدان هنری ایران شدند. همچنین روز به روز به تعداد زنان نقاش افزوده شد و آنان توانستند آثار خود را بر اساس تمایلات گوناگون ارائه کنند.
آیا تا الان نام بهترین نقاشان زن ایرانی را به گوشتان خورده است؟ زنانی که در میان هنرمندان تجددگرای ایرانی دارای شهرت ملی و جهانی در نقاشی و هنرهای تجسمی هستند. در این مقاله به معرفی بهترین نقاشان زن ایرانی خواهیم پرداخت و همچنین با بعضی از آثار معروف و سبک کار آنها آشنا خواهیم شد.
مهین عظیما اولین نقاش زن ایرانی
بانو مهین عظیما به عنوان اولین زنان مدرنیست ایران به شمار می رود که در سن 90 سالگی (1398) به علت بیماری فوت کردند. فرزند وی تضمیم گرفت تا مراسم خاکسپاری مادرش را در بهشت زهرا تهران برگزار کند. بانو عظیما یا برزین در سال 1308 آذرماه بدنیا آمد و همچنین از دسته اولین زنانی بود که توانست در رشته هنرهای زیبایی از دانشگاه تهران فارغ تحصیل شود. استعداد وی به قدری بود که آثار او در ایران و خارج از ایران زبانزد جهانیان قرار داشت و در نمایشگاههای مختلف به نمایش گذاشته میشد؛ در سال 2002 میلادی نمایشگاهی تحت آثار عظیما در دانشگاه بین المللی هاروارد برگزار شد.
آثار مهین عظیما
- گلها
- تابلوی مهتاب
- ریسندگان
- شانه به سر
- تابلوی روستا
ایران درودی بهترین نقاش زن ایرانی
نقاش، کارگردان و نویسنده باتجربه ایرانی، ایران درودی متولد 11 شهریور 1315 در شهر مذهبی ایران، مشهد بدینا آمد. وی توانست از کودکی، استعداد خود را کشف کند و سپس بعد از گذراندن تحصیلات متوسطه، تصمیم نمود تا در دانشگاه بوزار تحصیلات و مدرک گرافیکی را دریافت کند؛ سپس به دانشگاه بروکسل و آمریکا راه پیدا کرد تا بتواند در تحصیلات هنریاش پیشرفتهای بیشتری داشته باشد.این بانو هنرمند در دانشگاه بروکسل با فردی به نام پرویز مقدسی آشنا شود و سپس نتیجه این آشنایی به ازدواج ختم شد. متاسفانه ایران درودی در سن 85 سالگی در 7 آبان 1400 فوت شدند و صنعت هنر ایران، سوگواری بزرگی را تجربه نمود.
نام آثار ایران درودی
- تابلو آنجا که میمیرم
- نقاشی پایدار
- نقاشی بلور طلوع
- نقاشی و تابلو تجلیل از دلموت
- مرز سوختن
- رگهای زمین، رنگهای ما
- سرزمین بیگانه
- بیکرانگی
- طغیان کویر
فرح اصولی از نقاشان زن ایرانی
از دیگر نقاشان معروف معاصر ایران که در این لیست قرار دارد، فرخ اصولی است. فرخ اصولی متولد مرداد 1332 در شهر زنجان بدنیا آمد. همچنین این نقاش معاصر ایرانی در هنرستان هنرهای زیبایی تهران تحصیلات خود را ادامه داده و سپس در مقطع دانشگاهی، به دانشکده هنرهای زیبایی در دانشگاه تهران راه پیدا کرد.در زندگی شخصی و متاهلیاش، وی با خسرو سینایی ازدواج کرده که همسر دوم ایشان هم به حساب میآمد. همچنین این بانو هنرمند عزیز درکنار نقاشی، به حرفه فیلم سازی و بازیگری هم میپرداخت.
آثار فرح اصولی
- عمر خیام – شاملو
- شاهنامه
- فضیلت زخمی
- آکریلیک
- نیشابور
- سیاوش
لیلی متین دفتری
لیلی متین دفتری متولد 1315 در خانوادهای سیاسی متولد که سپس در سال 1386 چشم از جهان پوشید. لیلی در زمینه نقاشی و مجسمه سازی فعالیتهایی داشت و همچنین این بانو هنرمند به عنوان نوه دختر دکتر محمد مصدق هم شناخته میشد؛ اما شهریت و معروفیت وی بیشتر برای طراحیهای زیبا و جذابش بود که بسیار چشم نواز هستند. از دیگر شهرتهایی که این بانو دارد، میتوان به عنوان پیشگام نقاشی معاصر ایرانی نام برد.لیلی متنی دفتری در دانشگاهی به نام یونیورسیتی مدرک تحصیلی هنر اسلید را دریافت کرد که در لندن واقع شده بود و سپس اقدام به ادامه تحصیل در دانشگاه هنر کامبرول کرد.
آثار لیلی متین دفتری
این بانو هنرمند، آثار بسیار زیادی را خلق کرده است؛ اما کمتر آثاری را از وی میتوانید پیدا کنید که عنوانی داشته باشد. برخی از عناوین آثار او عبارتاند از:
- پرتره فریده گوهری
- پرتره ابولی
- بطریهای سبز
- دختری با گل
بهجت صدر یکی دیگر از نقاشان زن
از دیگر بانوانی که در این لیست قرار دارد، بهجت صدر است که متولد سال 1303 در اراک ایران میباشد و در سال 1388 به علت حمله قلبی و سرطان در شهری از فرانسه فوت کردند. این بانو از اولین افرادی بوده که آثار و طراحیهایش با مردان برابری میکرده است. تحصیلات و مدارک وی از دانشکده هنرهای زیبایی دانشگاه آغاز شده و سپس در دانشگاهی از ایتالیا به پایان رسیده. او جوایز متعددی را توانسته از برپا کردن نمایشگاهها بدست آورد. شیوه و تخصص اصلی بهجت بانو، پاچیدن رنگ بر روی بوم بود که سپس آنها را مرتب میکرد و به یک آثار خارق العاده تبدیل میکرد.
آثار بهجت صدر
اکثر آثاری که بانو بهجت صدر از خود جای گذشته است بدون عنوان هستند. اما برای برخی از آنها عناوینی را درنظر گرفته که عبارتاند از:
- بازی با واقعیت
- خطرات
- در بسته
مکرمه قنبری
مکرمه قنبری یا ننه مکرمه یکی از بانوانی است که به عنوان برترینها در زمینه نقاشی محسوب میشود؛ زادگاه این بانو پرافتخار ایران دریکنده بابل است. همچنین در سال 1307 بدنیا آمده و سپس در سن 77 سالگی (سال 1384) براثر سکته قلبی درگذشت. ننه مکرمه در طی دوران زندگیاش هیچگونه سواد نوشتن و خواندن نداشت، اما استعداد شگفت انگیزی در زمینه هنر و طراحی داشت که همین امر باعث شده این بانو در میان هنرمندان و هنرجویان مشهور شود.سبکی که مکرمه قنبری برای نقاشیهایش اسفاده میکرد، سبک مدرنیسم بود. از افتخاری که بانو در طی حیاتش بدست آورده، انتخاب شدن بهترین نقاش زن در سال 2001 توسط پژوهش زنان آمریکا است؛ همچنین این افتخار را در شهر استکهلم سوئد بدست آورد.
پریوش گنجی نقاشی از تبریز
از دیگر بانوانی را که میتوان در لیست نقاشان زن ایرانی نام برد، پریوش گنجی است که این بانو اهل تبریز و متولد سال 1324 است. هنری اصلی این بانو طراحی و چاپ پارچه بود که از نزد پدرش این هنر را فرا گرفته بود. بانو پریوش تحصیلاتش را در هنرستان هنری زیبای دخترانه، دانشکده هنر سنت مارتین لندن، بوزار فرانسه و باوهاس آلمان تکمیل کرد. از دیگر افتخاراتی که این بانو در رزومه هنری خود به ثبت رسانده، اولین هنرمند ایرانی به محسوب میشود که بورس تحقیقاتی یونسکو را برای بررسی نقوش ایرانی دریافت کرده بود.سبکی که پریوش گنجی برای نقاشیهایش در نظر گفته بود، سبکهای آبستره و اکسپرسیونیسم است. بانو گنجی در سال 1394 نشان خورشید تابان، انوار زرین را از سوی دولت ژاپن دریافت کرد و همچنین نمایشگاههای هنری زیادی را در ایران، ژاپن و اروپا برگزار کرده است.
آثار پریوش گنجی
- از مجموعه شب و روز
- آب
فریده لاشایی
بانو فریده لاشایی در سال 1323 در شهر رشت سرسبز متولد شد و سپس در سال 1391 براثر سرطان فوت کردند. خانوم لاشایی در زمینه نویسندگی، نقاشی و مترجمی فعال داشتند که رزومه خود را با فارغالتحصیل شدن در آکادمیهای اتریش تکمیل نمودند؛ همچنین ایشان از استادان هنرهای نوگرانه محسوب میشدند و نمایشگاههای هنری زیادی در کشور و خارج کشور برگزار کردهاند.
بانوی پردههای شاعرانه از لقب ایشان است که به علت احساسات و انقلابی که در زمینه هنر برجا گذاشت، این نام به او تعلق گرفت. سبکی که از نقاشیهای وی به چشم میخورد، طبیعت گرایی انتزاعی و سنت نقاشی است؛ وی آثار خود را با رنگهای کنتراست بالا بر روی بوم میکشید.
دیدگاهتان را بنویسید