هنر معرق کاری روی مس

معرق مس یکی از سبکهای معرقکاری است. از نام معرق مس میتوان دریافت که مواد اصلی مورداستفاده این هنر مس و ورقهای مسی است. این روش معرق با کمی تفاوت جزئی به دلیل استفاده از ورقهای مسی در آن شبیه به معرق چوب است. مس استفاده شده در این هنر ورقهای مسی است. این ورقها همان ورقهایی است که ازآنجهت ساخت بوردهای الکترونیکی استفاده میشود. این تختههای مسی شامل لایه نازکی از مس است که روی فیبرهای پلاستیکی پرس شدهاند. همچنین میتوان ورقهای نازک مسی را خرید و آن را روی تختههای سهلایی (پیشنهاد ما سهلایی قرمز موسوم به چینی و پلای وود است) پرس گرم نمود.
معرق کاری روی مس چیست؟
معرق به معنی رگه است و با کنار هم چیدن چوب یا شیشه معرق ساخته میشود و همان طور که می دانید با کنار هم قرار دادن ورقه های مس معرق مسی ساخته می شود.معرق مسی بی شباهت به معرق چوبی نیست با این تفاوت که عنصر اصلی آن به جای چوب مس است.
هنرمند می تواند با استفاده از ورقه های مسی آثاری جدید و نو خلق کند که امروزه دارای طرفداران بسیار زیادی است. اما یکی از معایب استفاده از مس این است که مس در مجاورت با اکسیژن تیره می شود ، اما با استفاده از ورق مس با پوشش نانو مانع اکسید شدن و تیره شد ورقه های مسی میشود.
همانطور که گفتیم معرق های مسی فرق چندانی با معرق های چوبی ندارد، در معرق های مسی ورقه های مس به کمک اره مویی برش می خورد و سپس این برشها را طبق طرح کنار هم می چسبانند و این گونه اثری زیبا و شگفت انگیز خلق میکنند.
از چه نوع مسی در معرق کاری مسی استفاده میشود؟
در معرق کاری مس از ورقه های مسی که در تولیدات بردهای الکترونیکی کار می رود استفاده می شود. این تخته های مسی شامل لایه های نازک از مس است، که روی فیبر پلاستیکی پرس می شود، می توان ورقه های نازک مسی را خرید روی تخته سلا یا زمینه پرس گرم نمود.
چگونه معرق کاری مسی بسازیم؟
- برش ورقه های مسی اندازه دل خواه : ابتدا باید ورقه های مسی را با کمک به اندازه دلخواه برش بزنیم و با سنباده پرداخت کنیم تا سطحی صاف و یکنواخت ایجاد شود این عمل باعث می شود که از اکسید و تیره شدن مس نیز جلوگیری شود.
- طرح روی ورقه مسی: برای انتقال طرح ورقه مسی باید اول سطح ورقه را با چسب کاغذ پوشش داد، سپس پشت چسب ها را با چسب صنعتی دهیم و بعد آن طرح با دقت به صورتی که زیر آن حباب ایجاد نشود میچسبانیم.
- برش طرح در معرق مس : طریقه برش مس شبیه برش چوب در معرق چوبی می باشد، با تیغ اره ۲ و دقت فراوان باید ورق ها را برش بزنیم به صورتی که لبه صاف و یک دستی داشته باشد، بعد از پایان برش لبه های برش را سمباده بزنید تا کاملاً صاف شود و در آخر چسب را از روی آن جدا می کنند و بلافاصله روی مس را با اسپری کیلر بزنید، تا از اکسید شدن مس جلوگیری کنیم و بعد از خودش قطعات برش داده شده را با چسب چوب، یا چسب صنعتی به چسبانید.
عمل پتینه و تغییر رنگ در ورق مس چگونه است؟
در معرق کاری با مس جهت زیبایی بیشتر قطعات مسی پتینه مسی انجام میشود، قطعاتی که رنگ آبی فیروزه ای زیبا ای دارند با تکنیک پتینه به این زیبایی رنگی می آیند.برای پتینه کردن باید غذای یک پیمانه آب تا ۵ پیمانه نشادر اضافه کنید، این محلول آماده شده را درون یک بطری اسپری بریزید و سپس بعد از آنکه چسب ها را از روی عکس های مسی جدا کردید می توانید این محلول را روی قطعات مس اسپری کنید.شما باید به این نکته توجه داشته باشید ،که شاید با یک مرحله به رنگ مورد نظرتان نرسید و ممکن است نیاز شود که چندین بار عمل را تکرار کنید تا به آن رنگ فیروزه ای زیبای مد نظرتان برسید.
تابلو های معرق کاری مسی
بیشترین کاربرد معرق های مسی تولید تابلوهای معرق کاری است، که به چهار دسته از نظر طراحی تقسیم می گردند.
- معرق کم برجسته .
- معرق های نیمه برجسته.
- معرق های کاملا برجسته.
- معرق قلمزنی بر روی مس.
معرقکاری روی مس یکی از هنرهای سنتی و زیبا در ایران و برخی از کشورهای دیگر است که در آن با استفاده از تکنیکهای خاص، طراحیهای ظریف و جذابی روی سطوح مسی ایجاد میشود. این هنر معمولاً شامل ایجاد نقوش و طرحهای هندسی، گیاهی و یا اشکال دیگر است که با استفاده از ابزارهای مخصوص و تکنیکهای مختلف ایجاد میشود.
مراحل اصلی معرقکاری روی مس
- انتخاب و آمادهسازی مس:انتخاب فلز مس با کیفیت و برش آن به اندازه مناسب.
- طراحی:طراحی نقوش و الگوها بر روی سطح مس. این مرحله میتواند شامل استفاده از کاغذ الگو یا طراحی دستی باشد.
- خلالی (گودسازی):استفاده از ابزارهای خاص برای ایجاد خطوط و تصاویری به صورت گود بر روی مس. این مرحله دقیق و حساس است و نیاز به مهارت دارد.
- پرکردن با مواد رنگی یا دیگر عناصر: در این مرحله، میتوان از رنگهای مختلف، لیزر، یا دیگر مواد برای پرکردن قسمتی از طراحیهای ایجاد شده استفاده کرد.
- پوششدهی: در نهایت، پوششهایی برای محافظت از سطح اثر و افزایش زیبایی آن به کار میرود.
مزایای هنر معرقکاری:
این هنر، با توجه به تکنیکها و ابتکاراتی که در آن به کار میرود، نمونهای ارزشمند از فرهنگ و هنر ایرانی است.
- زیبایی بینظیر:نقوش و طراحیهای ایجاد شده جذابیت خاصی به آثار میبخشند.
- دوام و ماندگاری:آثار معرقکاری شده به دلیل استفاده از مس، معمولاً طول عمر بالایی دارند.
- تلفیق با هنرهای دیگر: معرقکاری میتواند به عنوان بخشی از آثار هنری دیگر مانند معماری، ظروف و صنایع دستی به کار رود.
آموزش معرق مس
در قدم نخست با استفاده از تیغ کاتر ورق مس را در اندازه دلخواه برش میدهیم. در ادامه تکههای برش خورده را با سنبادههای ۱۰۰ یا ۱۲۰ پرداخت میکنیم تا سطحی یکنواخت و صاف به دست آید. این سنبادهکاری موجب جلوگیری از اکسیدشدن سطح مس میشود.
انتقال طرح روی ورق مس
بهمنظور انتقال طرح به روی صفحات مسی ابتدا تمام سطح صفحه مسی را توسط چسب کاغذی پوشش میدهیم. در مرحله بعدی پشت چسبها را با چسب چوب یا چسب صنعتی (پیشنهاد ما استفاده از چسب صنعتی است.چسب چوب کاغذ را مرطوب میکند و احتمال بهوجودآمدن حباب بیشتری در آن وجود دارد) به طور یکنواخت پوشش میدهیم. اکنون سطح مس آماده چسباندن طرح پرینت شده است. کاغذ طرح را بادقت بهگونهای که حبابی زیر کاغذ ایجاد نشود میچسبانیم.
برش طرح در معرق مس
برش ورقههای مسی در معرق مس و پتینه کاملاً مشابه برش در معرق چوب است. پیشنهاد ما استفاده از تیغ اره ۲ یا به بیان علمیتر ۰.۲ است. باتوجهبه نازکتر بودن ورقها در معرق مس استفاده از تیغهای اره مویی پا ملخی شاید مناسب نباشد در این مورد بهترین گزینه میتواند تیغههای موسوم به آهن بر باشد. با این تیغهها برش کمی کندتر؛ اما با لبههایی صاف و دقتی بیشتر صورت میپذیرد. پس از پایان برشها لبههای قطعات برش خورده را در صورت نیاز سنباده بزنید. سپس بدون اینکه سطح قطعات مس را لمس کنید چسب روی آنها را جدا کرده و روی تکه روزنامهای قرار دهید. بهمنظور جلوگیری از اکسیدشدن و تغییر رنگ مس بلافاصله با اسپری کیلر سطح آن را پوشش دهید.
پتینه و تغییر رنگ در معرق مس
در معرق مس گاهی با قطعاتی به رنگ آبی فیروزهای برخورد میکنیم. این قطعات همان قطعات مسی هستند که با تکنیکی با نام پتینه مس به این رنگ درآمدهاند که در ادامه توضیح خواهیم داد: به این منظور از محلول نشادر و آب استفاده میکنیم. روشهای مختلفی برای پتینه نمودن مس وجود دارد که استفاده از نشادر سادهترین و راحتترین آنهاست. پودر نشادر را میتوانید از بازار با نامهای نمک سفید یا کلرید آمونیوم تهیه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید